Tolv år sedan Turkiet mördade Sakine Cansız, Fidan Doğan och Leyla Şaylemez

För tolv år sedan, den 9 januari 2013, skakades världen av det brutala mordet på tre framstående kurdiska kvinnor i Paris. Sakine Cansız, medgrundare av Kurdistans Arbetarparti (PKK), Fidan Doğan, representant för Kurdistans Nationella Kongress (KNK) i Paris, och Leyla Şaylemez, aktivist inom den kurdiska ungdomsrörelsen, avrättades kallblodigt i hjärtat av den franska huvudstaden.

Dessa tre kvinnor representerade tre generationer av kurdiska kvinnor som kämpade outtröttligt för sitt folks rättigheter. Genom sitt arbete i olika roller och på olika nivåer sökte de inte bara uppmärksamma förtrycket mot kurder, utan också bana väg för en rättvis och hållbar fred genom dialog.

Ett statssanktionerat mord

Morden utfördes av en gärningsman som kopplats till den turkiska underrättelsetjänsten MIT. På Kurdistans Informationscenter i Paris sköts kvinnorna ihjäl. Trots överväldigande bevis, inklusive dokument, ljudupptagningar och vittnesmål, har ingen ännu ställts till svars för brottet. Den misstänkte mördaren, Ömer Güney, avled under mystiska omständigheter i fängelse kort innan rättegången skulle börja i december 2016.

Franska myndigheter har valt att behandla fallet som en statshemlighet med strikt sekretess, vilket har förhindrat offentlig insyn. Denna tystnad har kritiserats av kurdiska organisationer, som varnat för att fortsatt straffrihet ökar risken för nya attacker. Dessa farhågor besannades när ytterligare tre kurder mördades den 23 december 2022, bara ett stenkast från platsen för morden 2013.

Arvet från tre revolutionärer

Sakine Cansız (Sara) föddes 1957 i Dersim och blev en av PKK:s grundare. Hon engagerade sig tidigt i den kurdiska frihetskampen och utstod år av tortyr i turkiska fängelser under militärkuppen 1980. Efter sin frigivning fortsatte hon sitt arbete, både i Kurdistan och i exil, och blev en ledande röst för kurdiska kvinnor i diaspora.

Fidan Doğan (Rojbîn) föddes 1982 i Elbistan och växte upp i Frankrike som barn till en invandrad familj. Från ung ålder engagerade hon sig i den kurdiska frihetsrörelsen, där hon kombinerade diplomatiska insatser med arbete för kvinnor och ungdomar i Europa.

Leyla Şaylemez (Ronahî) föddes 1988 i en yazidisk familj från Lice. Efter att ha studerat arkitektur valde hon att helhjärtat ägna sig åt den kurdiska kampen. Hennes arbete sträckte sig från Kurdistan till flera europeiska städer, där hon var en inspiration för många unga aktivister.

Martyrer dör aldrig

Det är tydligt att Turkiet försöker tysta den kurdiska frihetsrörelsen genom att mörda dess ledare. Revolutionen lever dock vidare, starkare än någonsin, inspirerad av de som offrat sina liv för frihet och rättvisa.

Sakine, Fidan och Leyla var mer än bara namn – de var symboler för mod, motstånd och drömmen om ett fritt Kurdistan. Deras minne kommer för alltid att leva vidare i hjärtat av vår kamp.

Şehîd namirin – Martyrer dör aldrig.

Tillbaka till toppen