Idag är det tretton år sedan 34 personer dödades i Roboski, då turkiska flygstyrkor bombade en grupp gränshandlare, varav de flesta var under 18 år, i Şirnex i norra Kurdistan (östra Turkiet). De drabbade hade lastat sina mulor med varor som diesel, te och socker för att försörja sina familjer. Plötsligt möttes de av ett regn av bomber. Än idag har ingen av de ansvariga ställts till svars för massakern, som kommit att kallas för Roboski-massakern.
Misslyckat rättssystem och utebliven rättvisa
Trots omfattande protester och juridiska processer har ingen åtalats för massakern. Efter att alla inhemska rättsliga möjligheter hade uttömts, lämnades ärendet in till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna (ECHR). Men eftersom advokaterna skickade in vissa dokument två dagar för sent, avslog domstolen ansökan i maj 2018.
Fallet Roboski är talande för hur rättssystemet i Turkiet fungerar. Istället för att ställa de ansvariga till svars, har flera av offrens anhöriga blivit åtalade och fängslade. Veli Encu och Barış Encu, som båda förlorade bröder i attacken, har fängslats för att ha protesterat mot massakern. Dessutom står 34 andra inför rätta för att ha demonstrerat mot dåvarande distriktsadministratören Naif Yavuz. De anklagas för att ha gjort “propaganda för en illegal organisation, förolämpat armén och försökt begå mord”. Även deltagande i en minnesceremoni har lett till åtal, och flera familjemedlemmar har fått höga böter.
Veli Encu har dömts till fem års fängelse och står inför rätta i ytterligare fem fall. Barış Encu satt fängslad i nästan två år och dömdes till över sex års fängelse för inlägg på sociala medier.
Turkiska armén: “Ett olyckligt misstag”
Av de 34 dödsoffren var 19 av dem under 18 år. Endast fyra personer överlevde attacken, och alla skadades allvarligt. De drabbade, unga män och pojkar i åldrarna 13 till 38 år, var på väg tillbaka från södra Kurdistan när bomberna föll. Attacken började klockan 21:37 och pågick till 22:24.
Den turkiska generalstaben hävdade senare att gruppen misstagits för att vara “terrorister” eftersom de följde en rutt som de menade även används av PKK-gerillan. Men redan timmar innan den första bomben föll hade drönarbilder tydligt visat att det rörde sig om gränshandlare. Gerillan använder dessutom inte långa och exponerade rutter, eller färdas i stora grupper med mulor. De militära beslutsfattarna i Ankara måste antas ha varit medvetna om detta.
Den nuvarande statschefen, Recep Tayyip Erdoğan, som var premiärminister vid den tiden, lovade att utreda händelsen. Det var dock Erdoğan själv som personligen tackade stabschefen för bombdådet, och än idag har ingen ställts till svars för dådet.