Newroz 2016 – Fira eller sörja?

Newroz i Cizîr, 1992. Här inleddes ett uppror som kom att bli ett av de viktigaste i den kurdiska kampens historia.

Newroz närmar sig och Kurdistan går igenom en svår tid, våldskampanjen som förs mot kurderna är en av de värsta i deras historia. Därför kan det också uppfattas som opassande att fira högtiden just detta år. Hundratals människor har dött och städer ligger i ruiner och i Bakur finns en rädsla för vad staten är kapabla till och vad de skulle göra om Newroz firades.

Myten: Kawas uppror mot förtrycket.

Legenden säger att det fanns en kung vid namn Dehak som hade förslavat de olika minoriteterna som bodde i det som då kallades Mesopotamien, men den hjältemodiga smeden Kawa befriade folket. Upproret ägde rum den 21 mars, 612 f.kr – Dehaks palats omringades och ledaren Kawa tog tyrannens liv. Han utropade sedan frihet för folket som i sin tur tände stora brasor på kullar och berg för att fira segern, men även för att sprida nyheten om att de nu var fria från tyrannens förtryck. Det är därför Newroz även kallas för en eldfest – kurder tänder brasor runt om i världen för att minnas och hylla motståndet mot förtryckaren.

Historia: Lång tradition av kamp

Firandet av Newroz har tidigare varit förbjudet av den turkiska staten och många har blivit både fängslade och mördade för det. Högtiden är politiskt laddad och har en stor betydelse för den kurdiska frihetskampen. Under många år firade man Newroz i smyg och det kom att bli ett sätt att ge uttryck åt sin identitet och önskan om frihet.

Mazlum Dogan (en av grundarna av PKK) tog sitt liv den 21 mars, 1982 genom att tända eld på sig själv i ett fängelse i Amed – detta kom att bli en stor symbol för Newroz och väckte även många ur rädslan att fira högtiden.

Att fira Newroz var förbjudet i Turkiet fram till 1995, 2000 blev det lagligt men med flera begränsningar och 2010 kom förbud mot att fira Newroz på någon annan dag än just den 21 mars.

Idag: En avgörande tid

Vi befinner oss i ett läge där den turkiska staten avrättar människor, belägrar städer och förtrycker det kurdiska folket öppet inför världens ögon. Detta är ett svar från Erdogan för att kurderna i Bakur har stärkt sin kamp för självständighet med att utropa självstyre i ett flertal städer.

Kampens närvaro och intensitet är starkare än på länge och motståndet som förts i de olika kurdiska städer såsom Cizîr, Nisêbîn och Gever skrämmer den turkiska regimen.

Det Erdogan och hans polisstat vill göra, och det den turkiska regimen försökt göra under ett århundrade, är att få kurder att överge sitt språk, sin kultur och sina mänskliga rättigheter. Av den anledningen är årets firande viktigare än någonsin då det är ett ställningstagande och ett sätt att föra kampen vidare och visa att man inte tänker ge vika för förtryck och fascism.
Med tanke på den intensiva situationen i Bakur, det folkliga motståndet som förts i de olika städerna och den historiska symbolik som Newroz har så är det mycket troligt att det här årets Newroz kan leda till en hård kamp på gator, städer och i byar.

Valet vi nu står inför är om vi ska lämna våra kamrater ensamma i kampen mot det fascistiska förtrycket, eller om vi ska stå sida vid sida med dom genom att fira Newroz.

2 svar på ”Newroz 2016 – Fira eller sörja?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *