Amnesty International uttrycker allvarlig oro och kritik över de ökade inskränkningarna av yttrande- och demonstrationsfriheten i Turkiet efter rapporterna om ett turkiskt drönarangrepp som dödade två kurdiska journalister, Cihan Bilgin och Nazım Daştan, i nordöstra Syrien den 19 december 2024.
Sedan attacken har protester förbjudits, deltagare gripits och rättsprocesser inletts mot personer som offentligt eller på sociala medier uttryckt kritik mot Turkiets dödliga angrepp. Den 20 december hindrades demonstranter i norra Kurdistan (östra Turkiet) från att samlas, och 55 personer, inklusive 10 journalister, greps men frigavs senare samma dag. Den 21 december greps ytterligare 59 personer i Istanbul, där sju journalister kvarhölls i häkte i väntan på rättegång.
Amnesty: Brott mot internationell rätt
Amnesty menar att dessa åtgärder utgör ett missbruk av rättssystemet i syfte att tysta oppositionella, i strid med Turkiets internationella åtaganden om mänskliga rättigheter. Organisationen kräver omedelbar frigivning av alla som gripits för att endast ha utövat sina rättigheter. Vidare kräver organisationen en oberoende utredning av övergreppen från de turkiska myndigheternas sida.
Förtryck och hot mot journalister
Rapporter från Amnesty och andra källor beskriver även hur journalister som gripits hotats och utsatts för hård behandling, inklusive hotfulla kommentarer och fysiska kränkningar. Flera journalister uppger att de blivit hotade med så kallade “gula påsar”, en hänvisning till de kroppspåsar som turkiska myndigheter använder för att återlämna dödade PKK-medlemmar till deras familjer.
Amnesty kräver omedelbara åtgärder
Amnesty uppmanar de turkiska myndigheterna att omedelbart frige alla som gripits enbart för att ha uttryckt sina åsikter, samt att staten slutar använda rättssystemet för att tysta och skrämma journalister, advokater och andra yrkesgrupper. Vidare kräver organisationen att de som begår övergrepp inom rättsväsendet ska ställas inför rätta.